Matrix

Moderátor: OneIceOne

Odpovědět
Uživatelský avatar
DenGrasse
Princeps Penna
Příspěvky: 874
Registrován: 1. 12. 2008 16.40
Bydliště: Ryovora

Matrix

Příspěvek od DenGrasse »

Chcete-li používat Matrix, nejprve potřebujete personu. Programy Persony jsou uživatelské rozhraní simsensu; vestavěný firmware, který umožňuje uživateli interakci s Matrixem, jako ovládací okno nebo video herní rozhraní. Existuje několik způsobů, jak získat personu, nejjednodušší je commlink. Každý commlink má jednu vestavěnou personu commlinky jsou téměř všudypřítomné v jakékoli civilizované oblasti.Jakmile máte svůj commlink, potřebujete připojení k Matrixu. Váš commlink musí být schopen se připojit k alespoň jednomu zařízení, který musí být schopno se připojit k alespoň jednomu jinému zařízení, a tak dále v celém civilizovaném světě. "Matrix" zahrnuje všechny tyto uzly, včetně vašeho.
Mnoho lidí má poskytovatele služby Matrix (MSP), kterého používají jako jakýsi front-end pro Matrix. MSP není pro surfování nebo hacking nezbytný, ale převážně obyčejní uživatelé (a mnoho shadowrunnerů) shledává služby poskytované MSP užitečnými pro každodenní rutinu.Přestože jsou v těchto základních pravidlech jen zmíněny, další podrobnosti o použití a funkcích služeb MSP jsou uvedeny v pokročilých pravidlech Matrixu, Unwired.
Uživatelský avatar
DenGrasse
Princeps Penna
Příspěvky: 874
Registrován: 1. 12. 2008 16.40
Bydliště: Ryovora

Re: Matrix

Příspěvek od DenGrasse »

Commlinky jsou ultimátním nástrojem pro osobní síť, který používá téměř
každý. Jedná se o kombinovaný přenosný počítač, bezdrátový směrovač,
mobilní telefon, PDA, GPS, čtečku čipů, digitální fotoaparát, peněženku / kreditní kartu
a mobilní herní zařízení, vše v jednom snadno přenosném balení
do kapsy, popruhu na opasek nebo pouzdra na zápěstí. Commlinky mohou mít řadu tvarů, velikostí a barev, od stylizovaných náhlavních souprav nebo umělých šperků po hlavové implantáty a comlinky vetkané do podšívky vaší bundy.
Commlinky slouží jako primární rozcestník pro vaši osobní síť,
nebo PAN, což jsou všechna zařízení, která máte ve vaší prsoně nebo poblíž ní.
Může zahrnovat kybernetické zboží, stíny AR, úložiště na bázi oblečení, zbraně nebo jakékoliv jiné zařízení, které přenášíte. PAN vám zajistí přístup a manipulaci s veškerou připojenou elektronikou vašeho commlinku. Potřebujete telefonovat? Potřebujete shlédnout video soubor, který jste pořídili včera? Potřebujete vyzkoušet diagnostiku na vašé kyberkončetině? Potřebujete zkontrolovat palivo
vašeho dronu? Potřebujete nařídit svůj budík? IM přítele? Můžete to udělat všechno toto a ještě víc prostřednictvím vašeho commlinku.
Uživatelský avatar
DenGrasse
Princeps Penna
Příspěvky: 874
Registrován: 1. 12. 2008 16.40
Bydliště: Ryovora

Re: Matrix

Příspěvek od DenGrasse »

Rozšířená a virtuální realita

Existují dva způsoby, jak zažít Matrix: prostřednictvím rozšířené reality nebo virtuální reality. Každá metoda má své výhody a nevýhody, ale obě umožňují používat Matrix se stejným přístupem. S několika málo výjimkami (které jsou uvedeny v této kapitole), cokoliv lze dělat v VR lze provést v AR, a naopak.

Rozšířená realita
Většina uživatelů Matrixu pracuje v AR většinu času. S
rozšířenou realitou, Matrix není místo, kam se vydáte jako do paralelního světa dat a obrazů, protože váš zážitek zahlcuje vaše normální smysly technologickými zařízeními. Commlink přistupuje k datům Matrix a přenáší výsledky jakýmkoli rozhraním. AR senzorový vstup je specifický a přizpůsobený každému uživateli;
zatímco vy a váš kamarád máte přístup k ikoně menu "zobrazeno", mimo restauraci může být zobrazena a čtena vám nahlas a nikdo z vás by neviděl ani neslyšel druhý výstup AR.
Ve své nejzákladnější podobě je AR vnímáno jako vizuální podněty, ikony známé jako objekty rozšířené reality neboli AROs (vyslov "erous").
ARO můžete vidět pomocí image linku (str. 333), který je standardní součástí kyberočí a může být instalován v brýlích nebo dokonce i v kontaktních čočkách, které jsou propojeny s vaším commlinkem. Ve výchozím nastavení ARO data vypadají jako obrázky duchů a text ve vašem zorném poli, takže to nepřekáží vašemu vidění. Na svém rozhraní můžete přizpůsobit své zobrazení těchto údajů libovolným způsobem, např. chcete-li filtrovat určitý obsah (například vizuální Spam ARO). Pokud přijmete příchozí videohovor, například Obrázek nebo ikona volajícího se objeví ve vašem zorném poli, ale transparentní
Skutečný svět je vidět skrze něj. Pokud na vás začne někdo střílet, můžete zavěsit volajícího a zavřít okno AR, nebo jej posunout mimo vaše periferní vidění.
Můžete také zažít AR prostřednictvím zvukových podnětů, pomocí audio linku (str. 333), který může být v kyberuších,
sluchátkách do uší, subdermálních vibračních reproduktorech, nebo dokonce v brýlých, které přenášejí zvuk do uší. Můžete ovládat hlasitost a nemusíte se starat o to, jestli špiclové poslouchají, protože je to všechno jenom ve vaší hlavě. Pokročilé systémy AR mohou přenést hmatové informace (tzv. Haptics) přenášené přes simsens nebo rukavice a oděvy přizpůsobené ke zprostředkování teploty, tlaku a odolnosti. Pokud chcete plný AR zážitek, můžete si ho zprostředkovat z AR čichových a chuťových senzorických dat, obvykle přes
simsens i když existují specializované kybernetické mody pro malé (a podivný) obchody.
Nejjednodušší způsob, jak opravit AR, je prostřednictvím simsensu. Potřebujete přímé neurální rozhraní - buď prostřednictvím implantovaného commlinku, implantovaného SIM modulu, datajacku, nebo trode netu - společně s SIM modulem.
Odpovědět